top of page

Avslöjanden om min månadslön och reflektioner om jämställdhet

Uppdaterat: 10 apr. 2021


test
Really? I can´t even. Agenda 2030 tolkat av @kaito_vibes

Är kvinnor sämre på att löneförhandla än män?

Inkomstmässigt ligger jag över medel om en tittar på SCBs siffror om medellön. Svenskens medellön per månad före skatt är i skrivande stund (2020) 33 500kr för kvinnor och 37 200kr för män. Tittar vi på medianlön ligger kvinnor i riket på 30 500kr och män på 33 000kr.

Och är vi inte riktigt nöjda med de jämförelsetalen så kan vi kika på medelinkomst istället. Enligt SCB så är skillnaden mellan könen större när man jämför inkomst än när man jämför lön. Förklaringen är att kvinnor oftare än män jobbar deltid, tar ut mer föräldraledighet än män samt som grupp har högre sjukfrånvaro än män. Detta tar man hänsyn till i inkomststatistiken, medan lönestatistiken enbart tittar på heltidslön per månad. Allt detta gör att kvinnors inkomster blir lägre än mäns. Tittar vi på de siffrorna så ser vi att medianlönen per månad landar på ca 25 000kr per månad för kvinnor och 30 150kr för män.


Sifforna som visar skillnader i arbetsinkomst är aningens mindre sugiga i Norrbotten än i riket. En kvinna i Norrbottens län i åldern 20-64 år har år 2017 en förvärvsinkomst som motsvarar 82,3 procent av en mans förvärvsinkomst. Riksgenomsnittet är 80 procent år 2017.

Att snacka om de här siffrorna brukar få igång folk som tjafsar om än det ena och än det andra som ska förklara varför det du har mellan benen helt enkelt är värt några tusenlappar mer eller mindre i månaden. Bra. Det är hur du än vänder och vrider det rätt så effing svårt att rättfärdiga de här skillnaden såvida inte kilopriset på den där extra biten kött som dinglar mellan benen på riktigt borde räknas med i ekvationen. Och nej, kvinnor som grupp har inte lägre lön än män som grupp för att vi inte löneförhandlar lika bra som män, släpp det argumentet, bara släpp det. Fråga dig varför kvinnor i högre grad arbetar deltid, är föräldralediga, vabbar och är sjukskrivna.


Men du då?

Allt det här är ju superspännande, säger du nu lite otåligt, men vad har DU för inkomst?

Jag har 42 500 kr i månadslön före skatt, den kan variera lite beroende på om jag har rest i tjänsten eller inte. ( Det har varit noll på det kontot i princip hela året 2020 you know, because of reasons) men förra året har reseersättningar och traktamenten lagt på några hundra i månaden. Jag är nöjd med lönen men är inte överbetald i yrkeskategorin och jag ligger ett par tusen under mina kollegor. Lönen är ett resultat av några års studier, målmedvetenhet och några strategiska val i yrkeslivet. (Bland annat att flytta tillbaka till Norrbotten efter studierna eftersom arbetsmarknaden helt enkelt är törstigare här inom min bransch) Men jag har även bytt jobb några gånger och hoppat upp i lön för varje arbetsgivare. Med undantag för den där gången då jag gick ner 1500 i lön för att få en tjänst som jag ville ha men sedan verkligen INTE ville ha och pyste mot horisonten 3 år senare med ett gäng erfarenheter och en skopa bitterhet rikare. Det kan bli ett annat inlägg eller kanske en hel bok.


Hursomhelst

Min lön och det faktum att jag delar hushåll och livspussel med en till vuxen som också heltidsarbetar gör att jag har bra förutsättningar att spara pengar. Jag trivs dessutom med mitt jobb, det känns meningsfullt och utvecklande vilket ju gör den ekonomiska frihetsresan rätt så behaglig. Så har det inte alltid varit. Jag är ödmjuk nog att vara tacksam för både jobbet jag trivs med, relationen jag lever i och hälsan jag har idag. Det är de tre ben som gör sparandet så enkelt.


©2020 by Målmedveten2030. Proudly created with Wix.com

bottom of page