top of page

Ekonomisk strategi ( It's not rocketscience)

Uppdaterat: 10 apr. 2021

Så nu när jag har klurat ut att mitt mål är ekonomisk frihet. Hur ska jag då komma dit?

Även om jag är grymt otålig att komma så snabbt fram som möjligt nu när jag har klurat ut vad jag vill så är jag också vuxen (påstår dom) och rätt så förståndig (feg) av mig. Plus att jag lever med ett gäng andra viljor som inte är så intresserade av mitt mål som jag. Jag behöver med andra ord både ta hänsyn till min familj och vara tålmodig


Det är nog ett kännetecken för mig; jag får för mig något projekt och totalfokuserarar på det ett tag. Det mesta rinner sedan av mig och försvinner till förmån för nästa inspirationspartikel. Som när jag skulle skriva en bok som inte blev klar. Och boken efter det som inte heller är klar. Och när jag skulle bli häxa och lära mig allt om växtmedicin. Eller när jag var vegan och skulle bo i kollektiv. När jag skulle bli ordningsam och städa ofta, baka mitt eget bröd, sluta bita på naglarna, bli cool, bli vältränad, lära mig spela dragspel, odla giftiga växter för att göra flygarsalva ( hänvisning till häxeriet), bli chef, bli mamma, måla tavlor, bli bloggare..

Alla dessa grejer har varit i olika delar av mitt liv och vissa har dröjt kvar. Ni får roa er med att gissa vilka projekt som överlevde smekmånadsfasen.


När jag var liten roade jag mig med att samla och sortera saker. Jag samlade på frimärken, brevpapper, dagböcker och tomhylsor. Inte för att ha dem så mycket som för att få sortera dem i ordning tror jag. Min mamma rensade bland gamla grejer som hon hade sparat från min barndom och hittade då bland min brevpapper och tomhylsor och whatnot även en liten genomskinlig ask av plast. I den låg 8 döda flugor. Asken var förseglad med tejp och märkt; flugor hittade -91 i lampa från -87. Jag samlade även mina kärleksintressen i en tabell efter hur gott de luktade, hur söta de var, hur bra de var på att pussas, hur kär jag var i dem.. Jamen ni fattar. Behovet av att organisera har alltid funnits där. Och jag har kanske en medfödd "ingenting är omöjligt"- inställning till livet, eftersom jag inte tyckte att det var självklart att döda flugor sannolikt INTE kommer att stiga i värde i framtiden och därmed lugnt kan slängas. Möjligtvis oroade mitt barndoms jag sig över en framtida revision, och ville kunna svara rätt när jag fick frågan om hur många flugor jag egentligen hittade i lampan och om det finns dokumentation på det.


Med denna bakgrund som inledning så fattar ni ju att givetvis har jag en plan! En plan för hur jag ska nå mitt mål. Jag har även gått bananas på uppföljning och spenderar timtals med att pilla i mina kära excelark, men det får bli ett annat inlägg. Förhoppningsvis så skapar jag denna gång ett värde för framtiden som blir något högre än dammiga, gamla fluglik.


Min plan ser ut som följer:

  1. Skärskåda alla utgifter och inkomster skoningslöst. Vänd och vrid på varje vana och värdering och klura ut vad som är viktigt på riktigt och mosa ner resten i runda arkivet och lämna det bakom mig.

  2. Släpp taget om eventuella flugsamlingar och annat dammigt.

  3. Spara ihop en egen buffert och en gemensam buffert för hushållet.

  4. Betala av konsumtionsskulder förutom bolån och studielån ( detta kommer att ta tills en bit inpå 2021. (Fucking billån och annat random vi-har-inte-lust-att-spara-ihop-pengarna-men-villhöver ändå-beslut)

  5. Investera hållbart enligt min investeringsstrategi

  6. Utvärdera strategin årligen och integrera ny kunskap i framtida plan.

  7. Håll i. Håll ut.


Det ser ut som en stege, men i verkligheten gör jag alla dessa steg samtidigt. Det har dock varit viktigt för mig att ställa upp det på det här sättet för att ha en prioritetsordning och kunna arbeta systematiskt. Jag behöver även bygga upp ett system som sköts automatiskt eftersom jag utan tvivel kommer att röra mig vidare med nästa inspirationspartikel och då behöver kunna lita på att frihetsbyggandet sköter sig själv medan jag funderar på om jag kan bli yogalärare, fördjupar mig i näringslära och räknar på hur mycket fibrer jag äter per dag eller bygger 1000-bitars pussel. Den privatekonomiska strategin behöver vara ett självspelande piano som tål att jag går och pysslar med annat roligt.


Först började jag med att minska utgifterna. Med de pengarna som frigjordes så fyllde jag upp buffertar. Samtidigt startade jag en månadsöverföring till investeringar i en fondrobot på en mindre summa. När bufferten var på plats så riktade jag pengarna som blev över mot att öka amorteringsbetalningarna på billånet. Ökade summan till målsparande och investeringar. När lånen är väck nästa år så kommer alla överskottspengar gå till investeringar och målsparande. Det kändes viktigt att för mig ställa upp det i en ordning som jag kunde följa. Det hade annars varit väldigt lockande att bara dyka rätt på investeringar utan att stöka iordning trygghetssystemen först.


Reflektion över statistik, privilegier och geografisk plats

Vi som individer har olika möjligheter att skapa oss en egen ekonomisk trygghet. Det finns strukturella skillnader i samhället som visar att kvinnor är missgynnade jämfört med män. Medianvärdet för kvinnors sammanräknade förvärvsinkomst var 2018 17 % lägre än männens. Den sammanräknade förvärvsinkomsten innefattar alla skattepliktiga inkomster före skatt, till exempel sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa och pension. Kapitalinkomster (från bland annat räntor och värdepapper) ingår däremot inte. ( Och surprise surprise! Män äger mer än kvinnor och har därmed även högre kapitalinkomst än kvinnor! )


Bland gruppen kvinnor så har kvinnor med utländsk bakgrund och kvinnor med funktionsnedsättningar en extra rutten deal med samhället. SCB:s undersökning om levnadsförhållanden visar att 20% av de tillfrågade inte klarar en oväntad utgift på 12 000kr utan att be om hjälp. Bland ensamstående med barn saknar nästan varannan person kontantmarginal, jämfört med knappt var tionde sammanboende utan barn. Yngre vuxna personer har också svårare att klara av en större oförutsedd utgift. I åldersgruppen 25–34 år saknar drygt var fjärde person kontantmarginal jämfört med en av åtta i åldersgruppen 65–74 år. Närmare sex av tio personer i Sverige som är födda utanför Europa saknar marginal för oförutsedda utgifter, jämfört med var sjunde person som är född i Sverige. I ALLA kategorier (undantag: 55-64 år) har kvinnor sämre kontantmarginal än män. Jämställdhetsmyndigheten visar att en betydligt högre andel kvinnor och män med funktionsnedsättning saknar tillräcklig kontantmarginal för att täcka en oplanerad utgift på 12 000 kronor. Det finns en skillnad mellan kvinnor (28 procent) och män (22 procent) med funktionsnedsättning, men skillnaden är som störst mellan kvinnor med funktionsnedsättning och män i övrig befolkning.


Satt i detta sammanhang så ser jag att jag har mycket bättre förutsättningar att spara pengar än många andra. Jag arbetar heltid och har en lön över genomsnittet, samt att jag delar mina utgifter med en annan vuxen. Det ger mig goda förutsättningar att spara till buffert och att få pengar över till investeringar.

Genom att skapa och följa en strategi för sparande så ökar förutsättningarna oavsett vem du är att kunna skapa en kontantmarginal så att du klarar 12 000kr i oväntad utgift, men det kommer att ta olika lång tid att nå dit. Forskning visar att de mål du skriver ner och tittar på ofta är de som du lyckas bäst med, så jag bestämde mig för att gå all in och skriva en hel jäkla blogg.


Att ha en strategi är inte kopplat till geografi, men hur du når fram till målet i din strategi påverkas av att vi har olika förutsättningar i olika delar av landet. I min landsände så är bostadspriserna lägre än i storstadsområden. Elpriserna är också lägre. Lönerna är också lägre och arbetsmarknaden är begränsad i utbud. Kanske kommer Fru Corona att ställa detta på ände? Nu när vi insett att så många kan arbeta på distans om vi måste, varför ska vi då inte kunna arbeta i hela landet oavsett var vi bor? Vilka fantastiska nya möjligheter det kan innebära för de av oss som vill bo i gles- och landsbygder och samtidigt arbeta inom sitt yrke ( som inte finns lokalt)!


Hur som helst

Ett år ( 2020) har snart passerat sedan start på Operation uppstyrning och jag ser fram emot utvärderingen. Omvärldsmässigt har 2020 varit ett riktigt bajsår med Corona och allmän jävlighet. Men för min privatekonomi har det blivit starten på någonting stort. Året då jag tog all potential och medvetet riktade den åt ett bestämt håll. ( ett håll som inte inkluderade flugor, vill jag understryka) Det är då storverken sker. Nu har jag skrivit ner det. Ni får haka på och se.



©2020 by Målmedveten2030. Proudly created with Wix.com

bottom of page