Extrainkomster - är det möjligt för mig?
- TrollFIRE
- 10 apr. 2022
- 3 min läsning
Även om det kan se ut som att den enda aktiva åtgärden jag gör för privatekonomin just nu är månadssammanställningar så händer det ändå en del i kulisserna när jag får ett litet ekonomiskt energiryck emellanåt.

Exempelvis har jag sedan spargnetandet började funderat på det där med extrainkomster. Det finns en myriad av idéer för extrainkomster utöver sitt lönearbete som driftiga personer som vill komma snabbare fram på till sparmålet kan ägna sig åt. En kan ta på sig extrajobb, flippa saker på internet, starta en egen firma på sidan om, sälja saker en inte behöver etc. Möjligheterna är många. Men för mig, som inte är så driftig och som har noll energi kvar efter lönearbetet och föräldraskapet med 1-2 barn med NPF ( Den ena är inte utredd ännu) så har det varit svårt att hitta ett sätt att tjäna extrapengar som fungerar.
Inte riktiga extrainkomster
Det jag till slut kom på var att jag faktiskt har rätt till en liten extrainkomst från försäkringskassan i omvårdnadsbidrag eftersom jag har ett barn med funktionsnedsättning
som kräver merarbete utöver det som är normalt jämfört barn utan funktionsnedsättning. För att få den ersättningen krävdes en mental puckel av att fixa det pappersarbete som behövs för att få det beviljat, men nu är det beslutat. Resultat: 1762kr extra i månaden till 2026. Och rätt att, om jag skulle vilja, enligt föräldraledighetslagen gå ner i tid på arbetet trots att barnet är över 8år.
Utöver det så innebär omvårdnadsbidraget också att försäkringsbolaget där barnet är försäkrad betalar ut ersättning för diagnosen. Resultat: 70 700kr.
Det här är ju givetvis inte att räkna som extrainkomster i egentlig mening. Men det är något som hjälper mig framåt på sparresan eftersom det till del kompenserar för inkomstbortfall i form av VAB, exempelvis. Och klumpsumman från försäkringen blir en bra boost för sparandet till att hjälpa barnet ut i vuxenlivet och självständighet. Vilket erkänt kan bli en utmaning för en
ungdom med autism.
En möjlig mer konventionell extrainkomst
Lite vanligare som extrainkomst är uthyrning av fastighet. Jag äger ju två fastigheter, så en möjlighet finns ju att tjäna några extra slantar genom att hyra ut någon av dem då och då. Detta är en mer långsiktig tanke, eftersom vi först måste komma igenom de nödvändiga renoveringarna för att göra fastighet 2 duglig för uthyrning. Och då var det ju det där med energinivå noll.. Förutsättningen finns dock där.
Sedan finns ju prylbantandet där som går att anpassa till energinivån. Jag rensar och säljer när jag orkar. Potentialen i detta är dock liten. Vi är sparsamma av oss och köper ofta andrahand och använder slut på sakerna vi har. Tredjehandsvärdet på våra prylar är alltså lågt. Prylbantandet har dock en annan "extrainkomst" i form av tid. Ju färre grejer, desto
mindre tid att hålla reda på dem. :)
Vi planerar att sälja en bil, så det blir ju en betydande kommande klumpsumma till vår "nästa bil"- fond.
Till sist har jag möjlighet att ta på mig en typ av extrajobb på lönekneget, och det är tjänsteresor. Traktamente och reseersättning lägger ju en slant på lönen men tveksamt om det är värt det med tanke på tiden och energin det kräver. Innan coronapandemin krävde mitt arbete 1-4 tjänsteresor med övernattning i månaden men nu har många möten och konferenser blivit digitala och resor krävs inte alls i samma utsträckning. Vi får se i vilken omfattning resor blir nödvändiga i framtiden, och jag kan inte nog inte räkna med det som en "extrainkomst".