top of page

Investeringsstrategi version 1.0

Uppdaterat: 13 nov. 2021

Det här inlägget handlar om min uttalade strategi för var jag ska förvara pengarna som jag stretar ihop och som i förlängningen ska ge mig ekonomisk frihet. Tanken är att strategin ska följas i vått och torrt. Jag ska kika på den när jag känner mig impulsiv ( sällsynt känsla), ha-galen eller osäker och den ska inte ändras av någon annan anledning än de nedan angivna.


Helst ska investerandet bara knalla på per automatik och jag ska roa mig med annat som att pilla mig i naveln, lyssna på Jason Mraz och fundera på vilka frön jag ska ge mig på att så till våren, glömma att vattna, slarva med att plantera ut och sedan möjligtvis skörda en sockerärta ifrån och känna mig som en självhushållare. Ni får tro mig på mitt ord att jag är universitetsutbildad i ett grönt yrke men är universums taskigaste växtmamma. I min trädgård är det djungelns lag som gäller. Dom vinner eller försvinner.

Nå, åter till investeringarna.

Var fick du din investeringsstrategi ifrån? Jason Mraz säger jag då. Kanske.

Jag önskar att jag kom ihåg vilken inspirationspartikel som satte igång mig på detta projekt om ekonomisk frihet och att dessutom förmätet skriva om det öppet såhär i förtid och långt ifrån att vara nära målet.

Jag tror att det första som jag läste någonstans handlade om begreppet “ekonomisk frid” vilket tilltalade mig. Grunden till varför det slagit rot just nu är nog en blandning av 40årskris, klimatångest och hälsotillstånd. Som ni då kan räkna ut med arslet så fyllde jag 40 i år (2020) och har en opålitlig hälsa. Klimatet har ni redan koll på. Den som inte har uppfattat att vi håller på att skita i det blå skåpet vad gäller miljö och klimat har inte varit så uppmärksam på omvärlden.


En angelägen känsla av att trygga både min och min familjs framtid men framför allt av att damma av gamla meningen med livet- tankar som har legat i malpåse medan livet hände runt omkring mig ( hänvisar till 1. Småbarn 2. Hälsan 3. Yrkesliv) vaknade. Sedan var det nog bara tur att jag råkade surfa in på bloggarna Mr Money Mustach och RikaTillsammans först och inte någon annans, samt att min mamma lånade mig boken Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson. Boken provocerade mig väldigt men skapade ändå ett intresse uppenbarligen.

På bloggen RikaTillsammans lades grunden till min strategi med Fyra hinkar-principen och den har inte förändrats särskilt mycket sedan jag började läsa många fler bloggar, böcker och följa konton på “finansinsta” ( som ju bitvis är helt galet?).


Men kom till saken, för bövelen! Du lovade en investeringsstrategi.

Investeringsstrategi är alltså en uppsättning regler för hur jag ska handskas med mina pengar för att nå mitt mål; ekonomisk frid och hållbar utveckling. Syftet med reglerna är att fatta bättre beslut som följer mina värderingar, kunna chilla när saker inte går som jag tänkte att de skulle göra och naturligtvis spara och tjäna pengar. Tillräckligt mycket pengar och inte mer än så. Jag är på riktigt inte intresserad av att vara pengarik men suktar efter att äga min tid och kunna leva livet i den takt som passar mig. Och med det innehåll som passar mig. Och så önskar jag mig lite äventyr.


När jag läser om att skapa en investeringsstrategi så sägs det ofta att du behöver bedöma din riskprofil, både i ekonomiska termer men framförallt kanske din mentala riskprofil. Får du panik och svettas om börsen dyker? Jag gick in på börsen i årsskiftet 2019/2020. Det innebar att först gick det toppen och sedan kom corona och då gick det botten och sen hit och dit. Min reaktion kan bedömas som ISKALL tror jag. Nä men ljummen iallafall. Det beror väl delvis på att

1. jag hade knappt några summor investerade ännu och

2. Jag har verkligen tänkt igenom fördelningen av ekonomiska resurser och räknat hit och dit och upp och ner för att vara säker på att de pengar jag investerar inte är pengar som jag behöver använda i närtid. Dom kan ligga där och dansa mazurka under lång tid. Min sparhorisont är 10-25år. ( 25 år om jag mot förmodan arbetar till 65års ålder)


Det är lätt att vara kaxig nu - vi återkommer till detta när det faktiskt finns lite mer pengar där.


När du läser min investeringsstrategi så läs den i ordning. Den är värderingsstyrd, vilket innebär att mina värderingar avseende hållbarhet är en hygienfaktor, som det kallas. Med andra ord så kommer inte investeringsalternativ som inte uppfyller hållbarhetskraven på fråga, hur lönsamma eller enkla de än är. Med det sagt så är jag en amatör på att bedöma hur hållbara fonder och aktier är, så det blir en lärande process. Jag har försökt göra strategin så enkel som möjligt men lyckades ändå göra den lite krånglig. Håll tillgodo.


Version 1.0 av min investeringsstrategi ser ut som följer:

  1. Vi ska ha 12 månaders buffert på konton utan risk ( mer om hur jag har tänkt kring buffert i eget inlägg). Den fylls på om vi nallar av den.

  2. När buffert finns på plats så investeras överskottet i fonder med höga hållbarhetskrav, låga avgifter ( helst under 0.5%), i flera olika branscher och i flera delar av världen.

  3. Jag försöker inte pricka rätt i marknaden utan månadssparar minst 15% av inkomster i en fondrobot fördelat på 3 kategorier av konton med olika risknivåer och sparhorisonter:

  • Don't worry be happy ( 20 aktier/80 räntor)

  • FU- kapital (60 aktier/40 räntor)

  • The Untouchables (97aktier/3 räntor)

Resterande sparutrymme varje månad fördelas antingen till 1)fondroboten eller 2) Aktiefonder på Avanza eller 3) Målsparande

Jag utvärderar min strategi en gång om året och förändrar bara om:

  1. mina mål förändras eller

  2. mina värderingar förändras eller

  3. om ny kunskap har kommit fram avseende hur hållbara fonderna jag sparar i är.

Med tanke på att jag inte har några djupgående kunskaper inom investeringar och inte heller tänker stressa fram någon sådan men ändå vill börja investera så känns en fondrobot som det bästa valet just nu. För närvarande använder jag fondroboten Lysa med hållbar inriktning. Dit går mitt automatiska " grundsparande" som en fast överföring på löningsdagen.

När jag har säkerställt att alla utgifter är täckta så gör jag en manuell överföring på ytterligare sparande och lämnar bara mina budgeterade fickpengar kvar på lönekontot. Sedan jag började med detta så har jag inte nallat av sparandet en enda gång, så det får sägas vara framgångsrikt!


Strategin ska som sagt bli föremål för utvärdering framöver givetvis. Ett steg i taget.

©2020 by Målmedveten2030. Proudly created with Wix.com

bottom of page