En sammanställning av boende och hushållskategorin 2020
I det här inlägget ska jag redovisa hur kostnaderna för utgifterna som rör den kategori som min ekonomi-app Tink kallar för Boende och hushåll.
Visst är det kul att se en nedåtgående trend i årssammanställningen? Tabellen är lite missvisande, för fullt sådär bra har det inte gått. Jag återkommer till varför det är så. Kategorin Boende och hushåll är den största delen av mina utgifter. Den brukar ligga någonstans kring 25% av de totala utgifterna.
En hel del av de minskade utgifterna i tabellen kommer från att vi nyttjade möjligheten till amorteringfrihet när möjligheten gavs i samband med corona-krisen. Där kapades 2500kr + 1000kr ( boende +fritidshus) direkt. Jag har loggat amorteringarna som en utgift tidigare. När amorteringarna sätter igång igen nästa år ska jag bokföra det som sparande istället istället för en utgift.
I snitt över året landade månadskostnaden för min del av Boende och hushåll på 9800kr.
I kategorin ingår:
Ränta och amortering på bolån
Livförsäkring kopplat till bolån
Ränta+amortering privatlån
Bredband
Mobiltelefoner
Elförbrukning och elnätsavgifter
Fjärrvärme
Va/renhållning
Villaförsäkring
Tomträtt
Fritidsavgift
Barnens olycks- och sjukdomsförsäkring
För den som är intresserad av mer detaljer så kommer här nedan en nedbrytning av årets utgifter kopplat till kategorin Boende och hushåll:
Driftskostnader
I underkategorin drift ligger elkostnader och vatten & renhållningskostnader för vårt hus och mitt fritidshus. Jag skriver mitt fritidshus eftersom jag står för 100% av kostnaderna och 100% av ägandeskapet på fritidshuset. Det är liksom min baby. ( Mitt barndomshem om vi ska vara petiga. Inte en baby givetvis. Även fast jag spred ut blöjor under vattenradiatorerna när de började kissa överallt på grund av frostskador. )
Det är i driftkostnaderna vi kan se störst skillnad över året. Det gjorde stor skillnad på utgifterna att göra slut med vår vanliga elleverantör och välja både en annan leverantör och en annan betalningsmodell som innebär att vi handlar elpris per timme. Jag har inte spenderat särskilt mycket tid på att fundera på elavtalen tidigare utan knatade bara på i samma förhållande som alltid.
I fritidshuset består uppvärmningen till stora delar av direktverkande el (det är en lång historia och det har med frostsprängningar och kissande radiatorer att göra) i form av elradiatorer, samt en luftvärmepump. Uppvärmningskostnaderna har varit svettiga på vintern!
Spikarna i tabellen beror på att vatten & renhållning inte kommer månadsvis utan omkring 3ggr om året.
Ja, vad ska man säga om driftskostnader? Det kommer nog se ut ungefär såhär så länge inte elpriserna rusar i höjden under en längre period och inget förändras gällande vår boendesituation och så länge jag lyxar till det med att äga inte en utan två fastigheter.
Ränta och amorteringar
Här ser vi när jag förhandlade om bolåneräntan ( första hacket) och när vi ansökte om amorteringsfrihet ( andra hacket).
Det vi amorterar på just nu är ett privatlån, inte bolånen.
Här kommer saker att förändras igen i mitten av 2021. Jag hoppas på att ha amorterat väck privatlånet till sommaren. Då vi sätter igång att amortera på bolånen igen. Men som sagt: amorteringarna på bolån hamnar i framtiden under kategorin sparande och inte drift. Då ser dessa staplar helt annorlunda ut. Kvar blir de där 800 kronorna ränta på bolånen. Rent psykologiskt skulle det ju kännas som en framgång!
Försäkringar och avgifter
Det ligger på min att-göra lista för 2021 att grotta ner mig i den här kategorin och kanske spara någon krona under 2021. I kategorin ingår både sjuk- och olycksfall för mig och barnen men även villaförsäkring, fritidshusförsäkring, a-kassa, fackavgift, livförsäkring för bolånet och en liten snutt avgifter till banken för bankkorten. Över 1500kr i månaden i snitt på försäkringar och avgifter känns som för mycket pengar om jag ska vara ärlig, men det är möjligtvis för att jag inte har upplevt ett behov av att nyttja någon av försäkringarna förutom att jag hade en dispyt över vattenskador i fritidshuset för att värmesystemet frusit sönder innan jag fick tillgång till huset och kunde slå på elen, men det var mest en upplevelse i att bli skrattad i örat av handläggarna när jag ringde.
Jag lekte lite med potentialer i kalkylator-appen:
64 kr ( bankavgifterna) investerade i månaden istället, det skulle kunna bli 10 700kr om 10 år säger min kalkylator-app. Kanske värt att utforska?
425 kr ( fack och a-kassa) investerade i månaden i 10 år skulle kunna bli 71 000kr. Mjaää. Med tanke på att jag räknar med det säkerhetsystemet om jag skulle bli arbetslös så känns det lite risky. Men hey, jag kommer att kritiskt granska och bedöma, och ompröva ALLT, en post i taget. I dagsläget är bedömningen att det är väl spenderade pengar.
630kr ( villa försäkringen) skulle kunna ränta 105 000kr. Nu börjar det likna nåt! Living on the edge! Om jag skippar fritidshusförsäkringen ( 415kr) så vinner jag 69 000kr till.
Och skit i barnens försäkringar! Och min egen! Nej, jag skojar. Min egen kommer absolut att utvärderas när summan på mitt sparande börjar närma sig att överstiga ersättningsnivåerna. Är det värt att extra försäkringar? Barnförsäkringar är inte så dumt ändå. Jag är tacksam att mina föräldrar behöll min även efter jag flugit ur boet, den betalade för att laga mina tänder när jag var 19-20år och ramlade och slog sönder dem. x antal rotfyllningar, lagningar och två proteser senare så var jag inte en spänn fattigare, bara erfarenheten rikare.
När sparkapitalet uppnått en viss storlek kommer det att finnas anledning att ifrågasätta behovet av försäkringar köpta från företag, för då kan jag ju försäkra mig själv. Där är jag inte ännu så steg 1 blir att bara bemöda sig med att jaga fram bättre priser på de försäkringar jag ändå behöver och inte vågar vara utan.
Hm. Nu blev jag lockad att sälja allt vi äger och bo i en husbil. Igen.
Att grotta ner mig i försäkringar får alltså bli nästa års mål. Granska, jämför, behovspröva.
Det har känts som en sådan mental puckel att göra det att det fick vänta tills jag har de lågt hängande frukterna skördade och de flesta strategier och planer automatiserade. Vilket jag har nu. Så nu när jag inte har så många ursäkter kvar är det bara sätta igång. Jag ska bara städa, tvätta, sortera något och skriva en blogg först.
I underkategorin Media, Tele & It har jag kapat lite kostnader under året. Här ligger mobiltelefoner, internet och Dropbox.
Dels gjordes det en utrensning av strömningstjänster i början av året (HBO, Viaplay och Storytel). Kvar blev Netflix och Disney+. Jag bytte även mobiltelefonileverantör och kapade säkert ner till halva priset. Jag lät också bli att förnya en tränings-app som kostade 500kr /året. Jag sade upp det mobila bredbandet som vi bara använde när vi skulle till stugan och inte den övriga tiden.
Den sista manövern var att byta till ett familjekonto på Spotify och kategorisera om kostnaden till kultur & fritid istället. Poff så vad det borta ur denna kategori. :)
Det finns potential att kapa lite till här, 130kr Dropbox /månaden men det kräver lite meck, eftersom jag då behöver rensa i dropboxmapparna och fundera på ett bättre förvaringsställe. Har ni tips på bättre lösningar för molnförvaring än Dropbox? Jag tar gärna emot dem!